Architects: Bohlin Cywinski Jackson

  • Full self-supporting and serves as its own brace, but only when assembled as a whole
  • In the joints, the front panels are fixed by means of double point fittings to the glass fins running from the bottom to the top
  • These 10-meter-long fins made up of five-ply laminated sheet glazing have set new standards in terms of glass technology
  • The slightly sloping roof construction is also supported structurally by a square grid made of glass beams.
  • The beams reinforce one another, thereby providing a rigid, self-supporting structure which is unbelievably light and transparent

Church in Munich

January 13, 2010

Architects: Allmann Sattler Wappner Architeckten, Munich

  • Post-and-beam construction of the glass facades is suspended from large steel box-section edge beams, which are supported by steel columns
  • Uniform smoothness of the outer skin is made possible by a special glass construction: beginning on the inside with single pane safety glass, followed by an air cavity and laminated safety glass on the outside, whose outermost pane is slightly smaller all around
  • Deep blue transparent glazing in the large entrance portal: within the structural-glazing construction, the glass panes are additionally supported by rectangular metal rods as bracing against wind suction
  • The distinctive metal rods at the central axis of each pane cover the joints in the unique, silvery pattern

Allianz Arena in Munich

January 13, 2010

Architects: Herzog & de Meuron, Basel

  • When a match is on, the entire synthetic skin of the stadium lights up in red or blue, depending on which of the two home teams is playing
  • White light remains the option for games where no local teams are involved
  • The skin is divided up into diamond-shaped cushions
  • Behind there are different load-bearing systems- Cantilevered steel lattice girders from the primary structure of the roof, while the secondary support structure for the roof and vertical facades, structurally separate from the primary frame, is a rhomboid grid of steel girders, with field diagonals varying from 2×7 meters to 5×17 meters
  • The 65,000m2 skin is made up of 2,874 individual ETFE cushions, each one matched by only one other of identical geometry
  • The cushions are fixed in aluminum profiles that clamp the weather-strip edge to the secondary construction
  • The gutters between the cushions are sealed with flexible plastic profiles and welded at the junctions
  • Twelve air-pumping stations keep a constant internal pressure in the cushions, raising it as required depending on wind and snow loads.
  • The cushion “covers” are made of white ETFE
  • To avoid too much shading of the turf, the cushions on the southern part are fitted with transparent ETFE sheeting, which allows virtually all the UV portion of sunlight to permeate, thus giving good growing conditions for the grass
  • At night 1,058 facade cushions are lit up by fluorescent lights inside
  • Specially developed cover plates of acrylic glass act as a colour filter to create monochrome lighting or bi-colour stripes and diamond patterns

Architects: Nicholas Grimshaw & Partners, London

  • Structural spans of up to 124 metres
  • The basic form of the construction is a series of intersecting geodesic domes
  • This geometry offers a number of advantages: it facilitates a lightweight yet rigid structure; and it is easily prefabricated with a plug-in jointing system that offers a high degree of precision and can be delivered to the construction site as a series of small components
  • The dome construction is divided into two layers
  • The outer skin is based on a hexagonal framework, the inner layer on a triangular and hexagonal grid
  • At the lines of intersection between the domes are complex, three-chord, triangular steel trusses
  • The covering consists of light ETFE cushions, which are inflated by compressors
  • The overall weight of the construction is less than that o the air it encloses

A Summer Space

January 13, 2010

Architects: Johl, Jozwiak, Ruppel, Berlin

  • On a circular plan, the bottles are stacked into a cone
  • To protect the interior from wind and rain and to ensure structural stability, a transparent scaffolding film was integrated and attached between bottle head and screw-top
  • Three thousand bottles were linked via the transparent film

Architects: Future Systems, London

  • Bright blue facade covered with polished aluminum discs which seems to float on the surface
  • Discs change their appearance according to time of day and weather conditions
  • The three-dimensionally curved skin of the building covers the entire volume
  • The walls are a cost-effective solution of sprayed-concrete facade, insulated on the outside and then finished with a coat of coloured synthetic sealant
  • Fixed on top of this, via an adjustable connection, are the aluminum discs
  • This connection detail consists of a holding plate, affixed centrally, and a domed cover plate
  • First every tenth disc was fixed in horizontal bands, and then the remainder positioned accordingly in between
  • The slightly different spacing between the discs even out the variations in the curvature of the shell
  • All 660 mm in diameter, the 15,000 identical discs were produced in series- pressed, spun, and finally polished to a mirror finish and naturally anodized

Pavilion in Amsterdam

January 13, 2010

Architects: Steven Holl Architects, New York; Rappange & Partners, Amsterdam

  • Conversion of an historic warehouse into an administration building, an expansion of the existing structure to accommodate an underground car park, a cafeteria and an auditorium
  • The building skin is a three-dimensional, geometric collage of materials, shapes and colours, visually linked across staggered openings and transparent layers
  • The new addition is clad in green copper sheeting, whose nuanced colouring is the result of varying oxidation processes
  • The patinated, perforated sheeting forms the outer layer of the multi-layered facade construction
  • It is suspended some 30 cm in front of the actual solid external wall and fixed to a steel structure